Smacznie, zdrowo i kolorowo – dieta przedszkolaka

Wiek przedszkolny to okres kształtowania się nawyków żywieniowych, dzieci poznają smaki, uczą się ich, wybierają te, które odpowiadają im najbardziej, przyzwyczajają się do tego, że są one zróżnicowane, ale również „układają” swój harmonogram dnia, który w dużej mierze oscyluje wokół posiłków. To, jak teraz ich organizm zostanie przyzwyczajony do dostarczania składników odżywczych i energii, w podobny sposób będzie funkcjonował w kolejnych latach.

watermelon-summer-little-girl-eating-watermelon-food

Posiłki pełnowartościowe nie tylko w domu

W ostatnich latach zaobserwować można znaczne zmiany w sposobie żywienia dzieci. Wynika to z większej świadomości rodziców, którzy nie tylko wiedzą, że to, co jedzą ich pociechy, warunkuje ich rozwój oraz ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, ale również to wykorzystują w praktyce. Dzieci w wieku 2-5 lat w przedszkolu spędzają większość swojego dnia i to tutaj spożywają posiłki. Chcąc kontynuować, a niekiedy zapoczątkować kształtowanie ich nawyków żywieniowych, bardzo dużą wagę przywiązujemy do tego, co znajduje się na talerzykach naszych przedszkolaków.

Przede wszystkim są to produkty zbożowe, jednak bardzo różnorodne, nawet pieczywo jest podawane jest na zmianę, mieszane jasne z ciemnym. Pierwsze jest lekkostrawne, drugie z kolei stanowi źródło cennego błonnika oraz składników odżywczych. W diecie przedszkolaka nie moż